IVF kezelés adományozott petesejtekkel

Annak ellenére, hogy az asszisztált reprodukciós eljárások magas eredményességi mutatókkal rendelkeznek, nem minden pár képes terhesség elérésére saját ivarsejtjeik felhasználásával. Ezek a párok csupán kétféle képpen válhatnak családdá: petesejt-, vagy spermium adományozás segítségével, vagy az örökbefogadás hosszadalmas és embert próbáló folyamata által.

Klinikánk

 • A petesejtadományozás komplex programját kínálja

 • A hatalmas donor-adatbázissal rendelkezik, mely lehetővé teszi a megfelelő donor kiválasztását várakozás nélkül.

Orvosokból és embriológusokból álló szakértő csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik a petesejt adományozás terén, melynek során ciklusonként 65-70%-os a sikeres terhesség létrejöttének aránya.
A petesejtadományozás a legsikeresebb meddőségi kezelések közé tartozik.

Az ismeretlen, önkéntes donortól kapott petesejteknek az alany partnerétől származó spermiumával történő megtermékenyítését követően a létrejött embriókat beültetik a recipiens – a jövendőbeli anya - méhébe.

Az adományozott petesejttel történő meddőségi kezelés minden pár számára rendkívül megterhelő. Az érzelmi teher ellenére a gyermekáldás valós lehetőségét nyújtja azon párok számára is, akik e nélkül az eljárás nélkül sosem kaptak volna esélyt a szülővé válásra.

A petesejt adományozás az örökbefogadáshoz képest az apa teljes genetikai hozzájárulásával (50%) történik, valamint lehetővé teszi, hogy az anya táplálja és gondoskodjon a magzatról a születést megelőző időszakban. A terhesség kezdetektől való megélése, a szülés, illetve a szoptatás lehetősége határozottan pozitív hatást gyakorol a gyermekre, az anyára és az egész családra.

 

Kinek javasoljuk a petesejt adományozással történő kezelést:

 • Azoknak a pároknak, ahol a nőnek nincs saját petesejtje.

  A legtöbb esetben olyan hölgyekről van szó, akiknél a petefészek nem fejlődött ki, vagy műtéti úton el kellett azt távolítani. A korai petefészek kimerülésben szenvedő nők is ide tartoznak.
 • Azoknak a pároknak, ahol a nőnek nincs jó minőségű petesejtje.

  Ide tartoznak azok a hölgyek, akik esetében ismételt meddőségi kezelések során sem sikerült jó minőségű petesejtet nyerni, vagy embriókat tenyészteni. Az idősebb hölgyektől nyerhető gyengébb minőségű petesejtek képtelenek a megtermékenyülésre, vagy a keletkezett embriók nem képesek megtapadni a méhben.
 • Azoknak a pároknak, ahol a nő örökletes betegséget hordoz.

  Ezekben az esetekben a kromoszómákban található elváltozásra genetikai vizsgálatok segítségével derült fény. Ezek az elváltozások átörökíthetőek az utódokra.

Kockázatok

Ahogyan a spontán, illetve az ICSI segítségével létrejött terhességek esetében, a vetélés kockázata a petesejt adományozással történő megtermékenyítés esetén is 12-15%. A beültetett embriók számától függően körülbelül a terhességek 20-30%-a lesz ikerterhesség.

A donor kiválasztása

A Cseh Köztársaságban a petesejt adományozás anonim, önkéntes és ingyenes. Donoraink fiatal, 34 év alatti nők, akik megfelelnek a cseh törvényalkotás és az európai testszövetekre vonatkozó irányelv ide vonatkozó szigorú jogszabályi előírásainak. Ezek a nők előzetes nőgyógyászati, hormonális, és genetikai szűrővizsgálatokon vesznek részt. Valamint rendszeresen szűrik őket szexuális úton terjedő betegségekre (HIV, szifilisz, hepatitis, chlamydia) is. Kizárólag olyan donorok szerepelnek adatbázisunkban, akik negatív eredménnyel estek át ezeken a vizsgálatokon.

 

A kezelési ciklus

Az adományozott petesejttel történő kezelés menete attól függ, hogy a páciensnek van-e menstruációs ciklusa, vagy nincs.

Megtartott menstruációs ciklus esetén

A ciklus kezdete előtt egy GnRH analógot adnak (Diphereline, Decapeptyl, Zodaldex), melynek feladata, hogy semlegesítse a beteg saját hormonális környezetét, ami negatívan befolyásolhatná a kezelés menetelét. Az injekció 3 hétig hat, ezután ösztrogén alkalmazása következik. 12-16 nap elteltével elvégzik a méh nyálkahártya ultrahangos vizsgálatát, és amennyiben a körülmények megfelelőek, a páciens készen áll az embrió-beültetésre. Ösztrogén használata esetén ez még 6 hétig így is marad.

Ha nincs menstruációs ciklus

A hormonálisan előidézett menstruációt követően veszi kezdetét az ösztrogénnel történő előkezelés.

Míg a befogadó méhét előkészítik, a donor stimulációja és szinkronizálása is megkezdődik. Az érett petesejteket leszívják és megtermékenyítik a partner spermiumával (lehetőség van fagyasztott spermium alkalmazására). A petesejt leszívás napján a páciens elkezdi azoknak a terhességi hormonoknak – progeszteronoknak (Utrogestan, Crinone) a szedését, melyek előkészítik a méh belsejét az embrió befogadására. A petesejt leszívás és megtermékenyítés utáni napon tájékoztatást kap a létrejött embriók számáról és minőségéről. 3-6 napos embriótenyésztést követően egy vagy két embriót ültetnek be a páciens – a leendő anya - méhébe. Lehetőség van minden további, jó minőségű embrió lefagyasztására.

Az embrió transzfer után az páciens még 10-14 napig folytatja az ösztrogén és a progeszteron alkalmazását. Ennek leteltével egy vérből végzett terhességi teszt (hCG) következik. Amennyiben ez pozitív lesz, folytatnia kell a hormonok szedését az elkövetkező két hónap során is. Ha az eredmény negatív, abba kell hagyni minden gyógyszert és meg kell beszélni a kezelőorvossal a következő lépéseket.

 

A döntéshozatal folyamata

A petesejtet befogadó asszony számtalan aggodalommal szembesül és sok megválaszolatlan kérdés nyugtalanítja.

Kérem, ne habozzon, ha segítségre van szüksége. Csak így kaphatja meg azt a segítséget, melyre szüksége van. Egy, a petesejt adományozás területén nagy tudású emberrel folytatott konzultáció nagy segítséget és támogatást jelenthet a döntéshozatalban.

A problémákat lépésről lépésre vegye sorba. Ne próbálja megoldani mindegyiket egyszerre. Szánjon elegendő időt arra, hogy megoldásokat találjon. Nem kell 100%-os bizonyosságot érezzen minden problémával kapcsolatban, de összességében bizonyosnak kell lennie a döntésében.
Vizsgálja meg önmagát és házasságát, melyeknek elég erősnek és stabilnak kell lenni ahhoz, hogy végigmenjen a kiválasztott úton és azt követően a szülővé váláson.

 

A cseh törvényi szabályozás

A különleges orvosi szolgáltatásokról szóló 373/2011 törvény értelmében lehetőség van egy nő anonim donortól származó donorsejtekkel történő mesterséges megtermékenyítésére. Az ismeretlen donor kizárólag egy 18 és 35 év közötti nő lehet. Nem lehet anonim donor, aki jogilag nem, vagy korlátozottan cselekvőképes.

Az arra felhatalmazott szolgáltató az asszisztált reprodukció során alkalmazandó eljárások és folyamatok elvégzése során köteles megőrizni a kölcsönös anonimitást a donor és a meddő pár, valamint a donor és a megszületett gyermek között. Az anonim donoron történt orvosi beavatkozásokat végző szolgáltató a mesterséges megtermékenyítést követően még 30 évig köteles megőrizni az egészségügyi adatokat. Írásos kérelem esetén a szolgáltató köteles átadni a donorról szóló orvosi leleteket az alany, vagy az asszisztált reprodukciós eljárások nyomán született nagykorú személy számára.

A sejtek leadása után semmiféle anyagi, vagy egyéb juttatás nem jár a donornak. A szolgáltató kizárólag a tényleges, gazdaságilag indokolt és bizonyíthatóan jogosan felmerült költségeket téríti meg a donor számára a sejt adományozással összefüggésben.

 

Amennyiben érdeklődik a klinikánkon folytatott kezelések után, vagy csak további információkra lenne szüksége, kérjük töltse ki az alábbi nyomtatványt:

 

  

Nahoru