Egyéb szolgáltatások

Petesejt fagyasztás

A Cseh Köztársaság első IVF központjainak egyikeként Klinikánk vezette be a klinikai gyakorlatba a petesejtek vitrifikációját (a petesejtek gyorsfagyasztását). Ez az eljárás lehetővé teszi a petesejtek krioprezervációját (fagyasztását és tárolás a későbbi felhasználás érdekében). Ez nem volt lehetséges a lassú fagyasztási technológia révén, melyet mindezidáig széles körben alkalmaztak a spermiumok és az embriók fagyasztására, de a petesejt fagyasztás sokkal nagyobb körültekintést igényel.

A petesejtek gyorsfagyasztást az alábbi helyzetekben használják:

 1. A petefészek kimerülésének kockázata esetén. Lehetővé teszi, hogy a beteg megőrizze saját petesejtjét későbbi felhasználás céljából.
 2. Onkológiai kezelést követően kialakuló termékenység csökkenés esetén. Termékeny életkorban lévő nők számára az onkológiai kezelés előtt gyorsfagyasztott petesejtek biztosítják a teherbe esés lehetőségét, mikor a betegségen felülkerekedtek.
 3. A partner spermiumának váratlan hiánya esetén. Ha a partner nem tud spermát adni a petesejt leszívás napján (egészségügyi, közlekedési, munka-jellegű, vagy átmeneti, pszichológiai okok miatt), lehetőség van a leszívott petesejtek lefagyasztására. Ha a sperma sebészeti úton történő kinyerése (MESA/TESE) nem hoz eredményt, és a meddő pár nem kíván donor spermiumot felhasználni, lehetőség van a kinyert petesejtek lefagyasztására. Így mindkét fél időt nyer arra, hogy átgondolja és döntést hozzon a kezelés következő lépését illetően.
 4. A gyorsfagyasztás másik alkalmazási területe a fiatal, termékeny korú nők esetében jellemző, mikor aktuálisan nincs megfelelő partnerük, és tartanak attól, hogy termékenységük csökken az idő előrehaladtával. Azok, a jelenleg terhességet karrier-építési okokból nem tervező nők is lefagyasztathatják petesejtjeiket, akik halogatják a teherbe esést.

Nemzetközi klinikai vizsgáltok igazolják, hogy a gyorsfagyasztás nincs hatással a terhesség lefolyására és nem növeli a gyermek születési rendellenességeinek kockázatát.

Eredményességi mutatók a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint ( Cobo és mtsa., 2008 IVI Valencia): 57 beteg és and 693 gyorsfagyasztott petesejt:

 • 96.1 % gyorsfagyasztott petesejt túlélte a felolvasztást
 • 73.1 % felolvasztott petesejt megtermékenyült
 • 38.5 % megtapadási arány beültetésenként
 • 63.2 % terhességi arány

AMH –új lehetőség a petefészek életkorának meghatározására

Azoknak a hölgyeknek, akik késleltetnék a gyermekvállalást, de kíváncsiak termékenységi szintjükre, újabban az AMH (Anti-Müllerian Hormon) tesztet ajánljuk.

A petefészek rezerv-kapacitását mostanáig ultrahang vizsgálat, valamint a menstruációs ciklus 2. és 3. napján vizsgált FSH szint segítségével ellenőriztük. Ezek a vizsgálatok nem teljesen precízek. Az áttörést a vérből kimutatható AMH hormon vizsgálata hozta meg. Ez meghatározza a petefészek kapacitását és megmutatja a termékenység mértékét az adott időpillanatban.

Az Anti-Müllerian hormont a korai tüszők granulosa sejtjei termelik. Ezek olyan éretlen petesejteket tartalmaznak, melyek további éréshez hormon hatás szükséges. Számuk az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, ahogyan az AMH szintje is. A petesejtek minősége is egyre romlik az évek múlásával. Különböző tényezők vannak még rá hatással, így a génállomány, a fertőzések, műtétek, dohányzás, a környezet és a testsúly

Azoknak a nőknek ajánljuk az AMH vizsgálatot, akiknél

 • Előfordult a családban korai menopauza.
 • Petefészek műtétet végeztek.
 • Súlyos endometriózis áll fenn.
 • Kemoterápiát követően.
 • Valamely okból a gyermekvállalást későbbi életkorra tervezi.

A petefészek rezerv kapacitás meghatározása kulcsfontosságú az IVF kezelés során. Az AMH nagyon hasznos tényező a stimuláció szerek dózisának meghatározásában.

A vérvizsgálat bármikor elvégezhető, függetlenül a menstruációs ciklustól, vagy a hormontartalmú gyógyszerek szedésétől. Ezt a vizsgálatot az egészségbiztosítás nem támogatja. A vizsgálatot követően konzultáljon kezelőorvosával.

Sebészet

Jól felszerelt műtőnkben kisebb nőgyógyászati beavatkozásokat végzünk (méhtükrözés, petefészek ciszta leszívása, méhűr vizsgálata, küret)

Minden fenti beavatkozás járóbeteg ellátás keretében történik, minimális klinikai tartózkodással.
A legtöbb eljárást altatásban végzik, hogy így biztosítsák a kényelmes és fájdalommentes ellátást.

Méhtükrözés

A méhtükrözés egy egyedi eszköz, az 1.9mm-es átmérőjű GYNECARE VARSASCOPE segítségével történik. A legtöbb esetben altatás sem szükséges.

Ezen eszköz lehetővé teszi a méhűrbe történő betekintést, mely rendkívül előnyös az IVF kezelésen részt vevő betegek számára (diagnosztikus méhtükrözés). Rendellenességek előfordulása esetén (polipok, összenövések) lehetőség van műtéti beavatkozásra is (operatív méhtükrözés)

Mely esetekben végzünk méhtükrözést?

 1. Meddőség esetén
 2. Ismételt vetélések esetén
 3. Ismételten előforduló rendellenes vérzések esetén
 4. Összenövések, polip, mióma, a méh veleszületett fejlődési rendellenességének gyanúja esetén.
Nahoru