Meddőség diagnózisa és kezelése

A meddőséggel szembesülni kénytelen párok száma évről évre egyre nő. Néha az életmódban, az étkezési szokásokban bekövetkező változás, a dohányzás elhagyása, vagy kisebb orvosi beavatkozások segíthetnek. Azonban vannak esetek, mikor a meddőségi kezelés elkerülhetetlen. Statisztikák szerint a Cseh Köztársaságban minden 10. megszületett gyermek ilyen módon fogan.

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy év rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett sem jön létre a terhesség.

 

A meddőség okai

Néhány pár esetében a meddőség csupán egy tényezőnek köszönhető (csökkent spermaszám, petevezetők elzáródása). Más esetekben az okok összetettek. A párok 10%-a esetén az okok nem ismertek.

Férfi eredetű (andrológiai) tényezők:

Az elégtelen spermaképpel rendelkező férfiak száma fokozatosan növekszik.

 • Alacsony spermaszám (oligospermia) – kevesebb, mint 15 millió spermium 1 milliliter ejakulátumban.
 • A spermiumok nem kielégítő mozgékonysága (astenospermia) – a spermium nem képes a petesejt felé történő mozgásra, hogy megtermékenyítse azt.
 • A nem megfelelő forma (morfológia) – a spermium nem képes átjutni a sejtfalon.
 • Az ejakulátumban a spermium hiánya (azoospermia) – a spermium-termelődés, vagy –szállítás rendellenessége okozza.
 • Az együttléttel kapcsolatos problémák – felléphetnek problémák az ejakulációval, vagy a potenciával kapcsolatban.
 • Genetikai rendellenesség – rendellenességek kromoszóma-szinten, cisztás fibrózis, ...
 • Fertőzéseket, műtétet, traumát, vagy onkológiai kezelést követően kialakuló meddőség

Női eredetű tényezők

 • Petefészek eredet (a kórok a petefészekben rejlik) – hormonális eltérés. Ebben az esetben a tüszők képtelenek a fejlődésre a petefészekben és az ovuláció kapcsán a petesejt nem szabadul ki. Az életkor előrehaladtával (35 év felett) a természetes petesejt tartalék lecsökken. Számuk a születés körül a legmagasabb, az élet további szakaszában nem termelődnek többé.
 • Petevezető eredet – a meddőség ezen eseteit a petevezetők elzáródása (leggyakrabban olyan hölgyeknél, akik kórtörténetében nőgyógyászati fertőzések vagy endometriózis szerepel), vagy hiánya okozzák.
 • Endometriózis – méhnyálkahártya szövet előfordulása a szokványos elhelyezkedésén kívül. Petevezető elzáródást, összenövéseket okozhat, megzavarhat immunológiai folyamatokat és negatív hatással van a megtermékenyülés és az embrió beágyazódásának folyamatára.
 • Immunológiai faktor – antitestek jelenléte negatív hatással van a spermiumok mozgékonyságára, de megzavarhatják a megtermékenyülés kapcsán a sejtek egyesülését és az embrió fejlődését is negatívan befolyásolják.
 • Genetikai problémák – a kromoszómák rendellenességei miatt alakulnak ki.

A meddőség diagnózisa

Egy pár meddőségének megállapítása egy folyamat eredménye. A pár mindkét tagjának alapos kikérdezése és kivizsgálása lehetővé teszi a meddőség okának feltárását és az azt követő sikeres kezelést. Néhány esetben a diagnózis felállítása egyszerű, míg máskor jóval mélyebb és kiterjedtebb kutatómunkát igényel.
A vizsgálati eredmények értékelése nyomán orvosában kialakul egy elképzelés a meddőség lehetséges okáról és lehetővé teszi számára, hogy segítsen a megfelelő kezelési mód kiválasztásában.

 

Nőket érintő diagnosztikus eljárások

 • Kismedencei ultrahang vizsgálat

  A nőgyógyászati rutinvizsgálat része a manuális nőgyógyászati vizsgálattal kiegészített, menstruációs ciklus figyelembe vételével végzett hüvelyi ultrahang vizsgálat, melynek során a méh és a petefészek ellenőrzése történik. Az ultrahang vizsgálat segít meghatározni a méh méretét és formáját, az esetleges fibrózisok jelenlétét, a méhnyálkahártya vastagságát és minőségét. A vizsgálat továbbá információval szolgál a petefészkek formájáról, a tüszők növekedéséről és ciszták, vagy endometriózis jelenlétéről is.
 • Hormon vizsgálatok

  A menstruáció első 3 napján végzett vérvételből nyerhetünk információt a petefészkek állapotáról, hogy mennyire képesek érett petesejtek termelésére, illetve, a hormonális stimulációra adott várható válaszokra. Vizsgálják a tüszőérést stimuláló hormont (FSH) és a luteinizáló hormont. Lehetőség van az Anti-Müllerian hormon (AMH) vizsgálatára is, mely a petefészek rezerv-kapacitásáról ad felvilágosítást. A hormon-profil állandó eleme a prolaktin-szint (PRL) és a pajzsmirigy hormonok szintje (TSH, FT4).
 • A méh és a petevezetők röntgen vizsgálata – petevezeték-átjárhatósági vizsgálat (HSG)

  A méh röntgen vizsgálata lehetővé teszi a méhűr formájának meghatározását, és a petevezetők átjárhatóságának, esetleges elzáródásának felismerését. A vizsgálatot nőgyógyász végzi. Egy speciális eszközt helyeznek a méhszájba és lassan kontrasztanyagot fecskendeznek be. Ennek áramlása a röntgenen látható.
 • Méhtükrözés

  Ez a módszer lehetővé teszi a méhűrbe történő betekintést, valamint olyan kisebb műtéti beavatkozásokat a méhen belül és a nyakcsatornában, mint a polipok, az összetapadások, valamint a szeptumok eltávolítása. Klinikánkon ezt egy 2 mm-es optikai eszköz segítségével végezzük, melynek köszönhetően a beavatkozásokhoz nincs szükség altatásra.
 • Laparoszkópia

  A laparoszkópia egy olyan diagnosztikus eljárás, melyet a hasüreg óvatos feltérképezésére és a petevezetők ellenőrzésére használnak. A laparoszkópia a minimális beavatkozással járó sebészeti eljárások közé tartozik. Különleges eszközök és technikák alkalmazásával lehetővé válik a hasüregbe való betekintés néhány kis vágáson keresztül, valamint a szükséges sebészeti beavatkozások is elvégezhetőek a has megnyitása nélkül. A laparoszkópiát diagnosztikus és terápiás célból egyaránt alkalmazzák.
 • Genetikai vizsgálat

  Ez a kromoszóma-vizsgálat mindkét fél génállományáról információval szolgál. Az itt talált rendellenességek okai lehetnek a meddőségnek. Az asszisztált reprodukciós módszerek sikertelenségét is okozhatják. Vezethetnek akár ismétlődő vetéléshez is. A férfiaknál észlelt rendellenességek esetén a spermiumok fejlődésének rendellenességei jelennek meg. Ezekben az esetekben a cisztás fibrózis szűrése javasolt, mivel ez a két jelenség gyakran fordul elő együtt. Ellenőrizni kell továbbá az Y kromoszóma kóros mikro-delécióit is.
 • Immunológiai vizsgálatok

  Klinikánkon az immunológiai vizsgálat szerves részét képezi a női páciensek kivizsgálásának. A spermiumok, a petesejt és az embrió ellen termelődő antitesteket, valamint foszfolipid-ellenes antitesteket keresünk. Ahol indokolt (ismétlődő vetélés, az asszisztált reprodukciós eljárások többszöri kudarca), a sejtes immunitást is vizsgáljuk.

Diagnosztikus eljárások férfiak számára:

 • Sperma-vizsgálat
 • Sperma tenyésztés
 • Andrológiai vizsgálat
 • Spermium akroszóma vizsgálat
 • Spermium DNS-töredezettség vizsgálata
 • Immunológiai vizsgálatok
 • Hormon-vizsgálatok
Nahoru