In vitro fertilizáció, méhen kívüli megtermékenyítés (IVF)

Az első sikeres mesterséges megtermékenyítés 1978-ban történt, amelynek során Dr. R. Edwards-nak és Dr. P. Steptoe-nak köszönhetően megszületett az első gyermek IVF/ET eljárás eredményeképpen (Luise Brown, Egyesült Királyság). Évente 3.7 millió gyermek fogan asszisztált reprodukciós eljárások segítségével szerte a világban.

Ez egy olyan összetett eljárás, melynek során a petesejtet és a spermiumot a nő testén kívül egyesítik.
A hormonális stimuláció hatására létrejött több érett petesejtet leszívják a petefészkekből és a kiválasztott spermiumokkal együtt egy tápoldatba helyezik. A megtermékenyítést követően a petesejtekből egy speciális közegben embriók fejlődnek minden további beavatkozás nélkül. Az embriókat később visszaültetik a női testbe.

 

Az IVF előkészítése

Hormonális stimuláció:

A többes tüszőérés növeli az esélyét annak, hogy több jó minőségű petesejt fejlődjön, és ennek megfelelően több, beültetésre alkalmas embrió jöjjön létre. Ez állandó orvosi felügyelet mellett történő hormonális stimuláció segítségével érhető el.

Petesejt leszívás

A petesejt leszívás körülbelül 5-10 perces beavatkozás, melyet rövid altatásban, hüvelyi ultrahang vezérléssel végeznek. eljárást egy vékony, speciális tűvel hajtják végre, mely a hüvelyboltozaton keresztül egyenesen a petefészekbe jut. Innen szívják le a petesejteket. A pácienst a beavatkozást követően 2 órán át megfigyeljük.

Spermaadás és előkészítés

A sperma minta gyűjtése a partner a petesejt leszívásának napján történik egy speciális helységben. lehető legjobb minőségű minta érdekében 2-5 napos önmegtartóztatás javasolt. A laboratóriumi előkészítést követően a petesejteket egy speciális oldatban megtermékenyítik a partner spermájával. A megtermékenyítés spontán történik, a spermium a petesejt felé mozog és átjut annak falán. A petesejt és spermium közös tenyésztési ideje 16-20 órán át tart. Ezt követően az embriológus ellenőrzi a megtermékenyítés sikerét, melyet a két előmag és a két poláris test jelenléte igazol.

Ha a férfi nem biztos abban, hogy a petesejt leszívás napján tud spermát adni, választhatja az előre fagyasztás lehetőségét.

Azoknak a férfiaknak, akiknek az ejakulátuma nem tartalmaz spermiumot, a mellékhere és here biopszia (MESA/TESE) lehetőséget teremt arra, hogy spermiumot szolgáltassanak az IVF ciklushoz.

 

Embrió tenyésztés

Az embriók tenyésztése 2-6 napon keresztül thermosztátban, speciális táptalajban történik. Ez után beültetik őket méhbe. Lehetőség van a számfeletti embriók lefagyasztására és tárolására esetleges későbbi felhasználás érdekében.

Embrió beültetés (ET)

Az eljárás során az embriókat visszajuttatják a méhűrbe egy speciális vékony katéter segítségével. Az embriók kis mennyiségű táptalajjal együtt kerülnek befecskendezésre a méhűrbe. A beavatkozás gyors és többnyire fájdalommentes, altatást nem igényel. A beültetett embriók száma elsősorban az anyai életkortól, a korábbi sikertelen IVF ciklusok számától, illetve a szülők igényeitől függ. Többnyire 1-2 embrió kerül beültetésre. A páciens a beültetés után 1 órával hazamehet. Egy héttel a transzfer után a páciens visszajön a Klinikára, hogy a terhességi tesztet elvégezzük.

ICSI

A férfi meddőség területén 1992-ben történt áttörés, mikor terhesség jött létre oly módon, hogy egyetlen spermiumot fecskendeztek be a petesejtbe a sejtfalon (zona pellicuda-n) keresztül. Ez a módszer számtalan olyan párnak jelent megoldást, akiknek néhány évvel azelőtt még semmi esélyük nem volt arra, hogy donor spermium nélkül gyermekük szülessen.

Az „intracitoplazmatikus spermium Injektálás" (ICSI) egy aprólékosan kidolgozott mikromanipulációs technológia, amelynek során a spermiumot felszívják egy vékony, hegyes üveg kapillárisba és a petesejtbe fecskendezik a sejtfalon keresztül.

Az ICSI akkor javasolt, ha a spermium spontán módon nem képes a petesejt megtermékenyítésére (alacsony spermaszám, csökkent mozgékonyság), ha a meddőségnek immunológiai okai vannak, a klasszikus IVF ciklusok kudarca esetén, előrehaladott életkor, érett petesejtek alacsony száma esetén, amikor fagyasztott spermiumot alkalmaznak, vagy, ha a spermium kinyerése MESA/TESE módszerrel történik, ha donor petesejt kerül felhasználásra, stb. Ezen eljárás segítségével történő megtermékenyítést rendkívül magas eredményességi mutatók jellemzik. A páciensnek itt is át kell esnie az ovuláció-indukció és a petesejt leszívás folyamatán, illetve partnerének spermát kell adnia. Az összegyűlt adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a petesejt ezen eljárás segítségével történő megtermékenyítése nem hordoz nagyobb kockázatot a születendő gyermek fejlődési rendellenességének kialakulására, mint a spontán fogamzás.

 

PICSI

Ez egy laboratóriumi eljárás (az ICSI továbbfejlesztett formája), mely lehetővé teszi számunkra, hogy kizárólag az érett spermiumokat válasszuk ki és fecskendezzük be a petesejtbe. Ez növeli a kezelés eredményességének valószínűségét. Természetesen csak az érett spermiumok képesek az ún. petesejthez való speciális csatlakozásra, azon belül is a hyaluronsavhoz történő kapcsolódásra és így a petesejt megtermékenyítésére. Az érett spermiumok esetében sokkal alacsonyabb a kromoszóma rendellenességek előfordulása, mint az éretlen spermiumoknál.

Az ICSI eljárás alkalmazásakor a spermium kiválasztása a szerkezet és a mozgékonyság figyelembe vételével történik. Ez nem garantálja a legmegfelelőbb génállományú spermium kiválasztását. A PICSI egyesíti az ICSI előnyeit (a nagy valószínűséggel történő megtermékenyülést) a hyaluron hydrogélhez való kapcsolódási képesség alapján érett spermium kiválasztásának lehetőségével.

A PICSI során szimulálják a spermium petesejthez történő csatlakozását, mely a természetes megtermékenyülés során a kiválasztódásban nagyon fontos szerepet játszik.
Ez az eljárás kizárólag elegendő mozgékony spermium esetén alkalmazható.

Speciális embrió tenyésztés

Az elnyújtott embrió tenyésztés növeli a teherbe esés valószínűségét az IVF/ET technikák alkalmazását követően. A petesejteket, spermiumokat és embriókat egy speciális közegbe (tápoldatba) helyezik, mely a fejlődésükhöz a legoptimálisabb körülményeket biztosítja. A tápoldatot naponta cserélik annak érdekében, hogy a lehető legtermészetesebb környezetet biztosítsák fejlődésükhöz.

A hólyagcsíra állapotig történő embrió tenyésztés

Speciális tápoldatok használata segítségével lehetővé válik az embrió-tenyésztés elnyújtása 5 vagy 6 napig (hólyagcsíra állapotig). Ezen eljárás előnye, hogy lehetővé teszi a legjobb minőségű embriók kiválasztását a beültetéshez, így növelve a teherbe esés valószínűségét. Az elnyújtott tenyésztés főként azokban az esetekben alkalmazandó, mikor elegendő érett petesejt (általában 6, vagy annál több) áll rendelkezésre. Az embrió beültetés optimális időpontja egyénileg eltérő, sőt IVF ciklusonként is lehet más és más.

Asszisztált hatching (művi embrió-burokhasítás)

Olyan kiegészítő eljárás, melynek során a 2-4 napos embriót körülvevő burkon egy kis nyílást ejtünk. Az embrió ezen a nyíláson keresztül tud kiszabadulni a burokból. Az eljárás alkalmazása akkor ajánlott, ha az embriót vastagabb burok veszi körül, vagy ha a beültetés ismételten sikertelen volt (korábbi ciklusokban az embrió nem tudott spontán beágyazódni).

Az embriók fagyasztása

Az embriók fagyasztása lehetővé teszi a számfeletti embriók megőrzését későbbi felhasználás céljából.
Folyékony nitrogénben tárolják őket egy későbbi időpontban történő beültetésig. A krioprezervációt akkor alkalmazzuk, mikor fennmarad, jó minőségű embrió, mely az adott ciklusban nem kerül beültetésre (például az ikerterhesség kockázata miatt). A petefészek súlyos hiperstimulációs szindrómája, vagy a beültetéshez nem megfelelő körülmények esetén (a páciens egyéb megbetegedése, vékony méhnyálkahártya, stb.), az összes embriót lefagyasztjuk. Az eljárás standardizálásának ellenére nem minden embrió éli túl a fagyasztás folyamatát beültetésre alkalmas állapotban.

A fagyasztott állapotban tárolt és felolvasztott embriók beültetésének sikerességi aránya (krio-embrió beültetés) alacsonyabb, mint a friss embrió beültetésé. A hölgyek számára kényelmesebb, mivel nincs szükség újabb hormon kezelésre és petesejt leszívásra. Jelenlegi információink alapján a veleszületett fejlődési rendellenességek előfordulási gyakorisága nem magasabb ezen eljárás alkalmazása esetén.

Petesejt-, hímivarsejt- és embrió adományozás

Abban az esetben, ha a párnak nincs megfelelő petesejtje, spermiuma, vagy embriója, a helyzetet egy ismeretlen donortól származó petesejt-, spermium-, vagy embrió adományozással lehet megoldani. A donorok esetében genetikai vizsgálatokat (kariotipizálás, CFTR) és vérvizsgálatot végeznek a lehetséges öröklött-, valamint fertőző betegségek (HIV, hepatitisz B és C, szifilisz, valamint Chlamydia) kizárása érdekében. Az elvégzett vizsgálatok ellenére a fertőző, vagy genetikai betegségek a donortól a recipiensre átadása teljességgel nem kizárható. A személyazonosság titkossága törvény által védett és sem a donor, sem a recipiens kiléte nem fedhető fel.

PGD, PGS

A PGD és PGS olyan diagnosztikus eljárások, melyek lehetővé teszik számunkra az embrió néhány genetikai tulajdonságának megismerését még a méhbe történő beültetést megelőzően. Ki tudunk nyerni az (D3 állapotú) embrióból 1 vagy 2 sejtet, melyeken genetikai elemzést végzünk. Az embriók általában mindennemű sérülés nélkül átvészelik ezt az eljárást és további fejlődésük megfelelő ütemben történik. A beültetést megelőző szűrés segít a kromoszómák számában, vagy szerkezetében fellelhető szerzett, vagy az öröklött eltérések felismerésében. Ezek a rendellenességek gyakran spontán vetéléssel járnak.

A beültetést megelőző vizsgálat segítségével fel tudunk fedni elváltozásokat (mutációkat) olyan meghatározott génekben, melyek családi halmozódást mutató, örökletes betegségekkel állnak kapcsolatban (PGD).

A PGS és a PGD eljárások javasoltak azoknak a pároknak, akiknél:

  • A nő életkora meghaladja a 35 évet és ezáltal nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermek magasabb kromoszómaszámmal születik (pl. Down-szindróma)
  • Előfordult korábban kromoszóma rendellenességgel szövődött vetélés vagy szülés.
  • Többször előfordult IVF kezelés kudarca, vagy ismétlődő vetélés a koraterhességben
  • Valamelyik fél vizsgálati eredményei kromoszóma rendellenességet mutatnak. Anélkül, hogy bizonyosak lehetnénk ezek hatásában, akár rendellenes spermiumok vagy petesejtek képződéséhez is vezethetnek, mely az utódokra átörökíthető.
  • Nemhez kötött betegség esetén (a betegség csak a férfiakat érinti, de a nők örökítik tovább – például a vérzékenység).
  • Ahol a pár valamely tagja kemoterápiát, vagy sugárkezelést kapott.

A beültetést megelőző diagnosztika nem garantálja, hogy az embrió nem hordoz rendellenességet. Ez az eljárás elvéből adódik. A rendellenességeknek kizárólag azt a meghatározott körét vizsgáljuk, mely az adott párt a leginkább veszélyezteti. Továbbá nem tudjuk garantálni az IVF program sikerességét sem, ideértve az embrió beültetését és a terhesség létrejöttét. Nem tudjuk szavatolni egy egészséges gyermek születését. Ezt még számtalan egyéb tényező befolyásolja.

MESA és TESE (mellékheréből, vagy heréből történő spermium kinyerés)

MESA - sperma kinyerése a mellékherékből mikrosebészeti módszerekkel

A módszert akkor alkalmazzuk, ha a mellékhere és a húgycső között a sperma szállítás zavart szenved. A beavatkozás legtöbb esetben nyílt sebészeti eljárásként, altatásban történik. Ennek során a herezacskón egy kb. 3 cm hosszú vágást ejtünk, hogy hozzáférjünk a mellékheréhez és a folyadékot egy pipetta segítségével egyenesen a vezetékekből nyerjük ki. A folyadékot az eljárás során az embriológiai laboratóriumban megvizsgálják. Amennyiben tartalmaz élő spermiumot, ICSI eljárás révén azt a petesejt megtermékenyítésére felhasználjuk.

Ha a MESA során nem sikerül spermiumot kinyernünk, elvégezzük a TESE beavatkozást is. Ennek során a spermiumot a hámrétegből nyerjük ki, mivel a spermium nem jut el a herékből a mellékherékbe.
A herén ejtett kis vágásból hereszövetet nyerünk. Ennek feldolgozása a laboratóriumban történik. Ha egyetlen élő spermiumot találunk, azt felhasználjuk a megtermékenyítéshez. Ha az azoospermia (nincs élő spermium) ténye ismételten megerősítést nyer, alkalmas sperma kinyerése nem garantálható ezekkel a módszerekkel. A beteg az eljárás végeztével azonnal tájékoztatást kap a beavatkozás kimeneteléről.

Nahoru

A weboldal sütiket (cookies) használ

Az adatforgalom elemzése, az egyéni beállítások megjegyzése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Beleegyezéshez kattintson az „Elfogadom” gombra.

Beállítások Elfogadom

Beleegyezését bármikor visszavonhatja.